Kort svampar

Kort svampar är en serie kort med illustrationer av den svenske botanikern och mykologen Elias Magnus Fries. Bilderna gjordes i slutet av 1800 – talet och finns i “Sveriges ätliga och giftiga svampar” som Fries gav ut 1860.

Fries arbete anses vara betydande för den moderna mykologin och många av de illustrerade böcker och planscher han gav ut illustrerades av hans två barn som även de var mykologer. Korten är perfekta som gåvokort eller gratulationskort till någon som är intresserad av mykologi eller botanik, eller helt enkelt någon vän som gillar att plocka svamp.

Samla kort med svampar

Om du ramar in korten blir det den samling vackra illustrationer som pryder vilken vägg som helst i sommarstugan eller hemma.

Ett kort med svampar som motiv är den perfekta presenten

Att ge bort ett vackert kort ihop med presenten är alltid uppskattat och nuförtiden när det mesta är digitalt är det mycket trevligt att få en hälsning eller gratulation via ett underbart kort som dimper ned i brevlådan.

Särskilt uppskattat är då kort på någon av våra mest berömda svampar.
Ett exempel Pudrad Trattskivling där Hatten är grå, med åldern ljusare och ofta med vit florsockerliknande beläggning.
En väldigt vacker svamp men som bör kokas innan avätning enligt Svampguiden.

Kortet och kuvertet är tryckta i Sverige på svenskt svagt gultonat miljömärkt papper och är oerhört vackra.

Svampsällskap i Sverige

Om du tillhör i ett svampsällskap i Sverige kanske det är intressant att skicka kort på svampar till dina kollegor och även andra som gillar svamp.

Ett kort på Rynkhätta, en liten skivling som trivs på ruttna loggar och stubbar i skogen är en estetisk upplevelse samtidigt som mottagaren information om existensen av en svamp som kanske var ny för denna.

Ett annat trevligt tillfälle att skicka ut kort på svampar kan vara efter en svamputflykt.
Ibland kanske ni anordnar tävlingar i till exempel hur många kantareller man kan plocka under en viss tidsperiod.

Då kan man skicka kort till samtliga pristagare.
Även om det inte är kantareller som visas på kortet är våra kort med genuina, oerhört vackra motiv tilltalande för svampälskaren.

Ett av våra mest utsökta motiv är Rökslöjskivling, vilket är en god matsvamp men där man endast skall äta hatten och fotens övre del, då den nedre delen ofta får en träig konsistens.

Ord från kalenderspecialisten

Vi på kalenderspecialisten rekommendera er att inte vänta med att beställa de kort som ni önskat eftersom särskilt stor efterfrågan råder på kort för svampar.

Läs mer