Vykort

Vykort som du hittar hos oss har motiv av Come to Sweden. Det är gamla reklam – och reseaffischer från ett stort antal resmål från hela Sverige

Våra vykort är alla gamla illustrerade reklam – och reseaffischer som har samlats in av Come to Sweden. De visar varför man till exempel skulle åka till Värmland på 40 – talet och är alltså samtidigt en tidsresa. Vykorten har hög kvalité och kan med fördel ramas in.

Skicka ett vykort av Come to Sweden

Det är alltid kul att skicka ett vykort med ett äldre retromotiv från din stad eller region. Come to Swedens kort är alltid uppskattade av den som gillar nostalgi eller vackra illustrationer i största allmänhet.

Samla retrovykort

Våra retrokort går utmärkt att samla på. En del samlar på städer från en region. Andra samlar på kuststäder och någon på fjäll – och vintersportorter. Det väljer man så klart själv. Rama in korten och häng upp samlingen på väggen. Det är alltid trevligt och intressant att titta på.

Att skicka vykort är en gammal tradition

Man har skickat vykort sedan 1800 – talet. Vykort var något som de nationella postverken tillverkade och sålde. Idén var lika enkel som genial. Med en bild på ena sidan och plats för adressat och en hälsning på den andra fick man en enkel form av brev som inte krävde kuvert. I Schweitz började man dessutom skicka så kallade korrespondanskort 1869. Korrespondanskorten hade plats för hälsningar på ena sidan och plats för adress på den andra.  Nu kunde man alltså  skicka flera korrespondanskort fram och tillbaka till varandra. En primitiv version av chattprogram skulle man kunna säga.

Hälsningskort i Sverige

Det första svenska vykortet var ett gratulationskort som skickades lokalt i Kristinehamn 9 december 1882. Det var frankerat med ett treöres frimärke. Det äldsta vykortsmotivet i Sverige är en illustrerad förgätmigejkvist med texten “Jag gratulerar”. Man har med andra ord tidigt använt vykort som gratulationskort och dessutom har illustrerade motiv från naturen en lång historia av popularitet.

Läs mer