KORT FYRAR
Kort fyrar är vår populära serie av dubbla kort med motiv av svenska fyrar. Illustrationerna är hämtade från Anders Hedins bok ”Sveriges fyrar” och som är den största bok som hittills har getts ut i Sverige.
[expander_maker id=”2″ more=”LÄS MER” less=”DÖLJ TEXT”]Illustrationerna på korten är gjorda av konstruktörer, arkitekter och sjöofficerare. Den äldsta är från 1600 – talet och de allra flesta bilderna har minst hundra år på nacken. Korten förställer kända fyrar som:
För att bara nämna några av alla vackra motiv.
Kort fyrar med Pater Noster
Pater Noster är en känd fyr som står på Hamnskär utanför Bohusläns kust. Innan fyren fanns var det vanligt att fartyg gick på grund och sjönk på platsen. Man kunde då höra sjömännen läsa bönen ”Fader Vår” innan de drunknade. På latin heter bönen ”Pater Noster” som alltså har gett namn år både skären och fyren.
Fyren Vinga på Kort Fyrar
Vinga fyr är kanske framförallt känd för att det var där som Evert Taub växte upp. Hans far var fyrmästare och på den tiden var fyrplatserna små samhällen med skola och annat. Innan fyren byggdes fanns det en så kallad båk på Vinga. Det är ett sjömärke av trä eller sten och det byggdes efter att Karl XI sa åt slottsfogden på Älvsborgs fästning att det kunde vara bra med några sjömärken i skärgården utanför det som skulle bli Göteborg. Det hade han rätt i.
Kort fyrar med en känd fyr från Halland
I hamninloppet till Varberg ligger ön Skrivareklippan. På den byggdes en fyr 1871 men ön har haft sjömärken sedan 1500 – talet. Namnet Skrivareklippan kommer från Peder Skrivare som var borgmästare i det då danska Varberg och som lär ha fått ön av svenska kungen på 1570 – talet men att kungen tog tillbaka den några år senare. Fyren på ön är borta sedan länge.
Svenska Högarnas fyr på ett vackert kort
Svenska högarna är Sveriges mest isolerade bebodda ö. Den ligger långt ut i Stockholms skärgård och saknar förbindelse. Ön är känd sedan 1400 – talet då sörmländska munkar åkte dit för att byta till sig strömming mot avlat. Fyren byggdes 1874 och är en så kallad Heidenstammare som innebär att det är en fackverkskonstruktion av stål som gör att det går snabbt att resa fyren och att den inte väger så mycket som ett fyrtorn av sten.
Vackert kort med fyren Långe Jan
Långe Jan är en fyr som ligger på Ölands södra udde. Den har fått sitt namn efter St. Johannes kapell som låg på samma plats fast före det att man byggde fyren. Efter att ha rivit kapellet tog man helt sonika byggnadsmaterialet och använde det till att bygga fyren med. Byggtiden var hela två år och fyren tändes för första gången 1784 och den är Sveriges högsta fyr med sina över 41 meter.
[bellows config_id=”main” menu=”471″]
-
Kort Grimskär fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Smygehuk fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Långe Erik fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Långe Jan fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Morups Tånge fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Ursholmen fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Vinga fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Hoburg fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Svenska Högarna fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Skrivareklippan fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Söderarm Fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Pater Noster fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Närsholmen Fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Måseskär Fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Landsort Fyr35,00 kr ink.moms
-
Kort Hållö Fyr35,00 kr ink.moms
VANLIGA FRÅGOR OM KORT FYRAR
Motiven kommer från gamla ritningar och illustrationer.
Om du beställer före 14.00 skickar vi iväg din beställning samma dag. Beställer du på en helgdag skickar vi första vardagen efter.
Jajamen. De är tillverkade i Sverige och miljömärkta med både Svanen och FSC.