Väggkalender Carl Larsson 2021

83 kr ink.moms

Väggkalender Carl Larsson 2021 med tolv vackra målningar en av Sveriges mest betydelsefulla akvarellmålare.

Snabba leveranser
Fraktfritt över 399 kr
Öppet Köp i 30 Dagar

 

Slut i lager

Väggkalender Carl Larsson 2021 är en klassisk konstkalender med bilder av Carl Larssons målningar. Han anses vara en av Sveriges mest betydelsefulla målare och han är känd för sina bilder av idylliskt svenskt familjeliv. Efter sin utbildning på Konstakademin försörjde sig Carl Larsson som illustratör och gjorde många illustrationer till bland annat sagoböcker. Han gifte sig med konstnärinnan och formgivaren Karin Bergöö som han hade träffat i den skandinaviska konstnärskolonin i Grez – sur – Loing utanför Paris. Karin formgav textiler och möbler och många av Carl Larssons bilder från Sundborn är mer eller mindre förtäckt reklam för Karins produkter. En föregångare till IKEA – katalogen kan man säga.

Kalendern med sitt kalendarium på nio språk har ett blanklackerat omslag och måtten 300 gånger 195 millimeter. Bilderna i kalendern är:

 • När barnen har lagt sig
 • Namnsdag på härbärget
 • Brevskrivning
 • Stugan
 • Blomsterfönster
 • Frukost under stora björken
 • Lathörnet
 • Grinden
 • Gamla Anna
 • Ateljén
 • Studiehörnet
 • Timmerrännan

Sundborn i Väggkalender Carl Larsson 2021

Gården Lilla Hyttnäs i Sundborns socken ägdes av Karin Larssons två fastrar som gav bort den till Carl och Karin när den ena fastern dog. Gården användes som sommarbostad under många år och byggdes samtidigt om grundligt. 1901 flyttade familjen till Sundborn permanent. Gården kom att bli ett föredöme för bland annat Ellen Key. Med sin ljusa och luftiga inredning skiljde den sig från 1800 – talets ideal om interiör. Karin Larsson formgav både textilier och möbler. Carl Larsson hade utvecklat en måleriteknik med klara linjer och lätta färger som han använda i de tuschteckningar han gjorde med motiv från Sundborn. Teckningarna gavs ut under namnet ”Ett hem” som köptes upp av Nationalmuséum. Från den samlingen har vi hämtat bilderna i Väggkalender Carl Larsson 2021.

Målningen Blomsterfönster i Väggkalender Carl Larsson 2021

1894 gjorde Carl Larsson akvarellen ”Blomsterfönster”. Den föreställer hans äldsta dotter Suzanne som vattnar blommorna i det söndra fönstret i förmaket på Sundborn. Suzannes kläder är tillverkade av textiler som mamma Karin har skapat. Bilden är känd från ”Ett hem” som är en samling motiv som Carl Larsson har målat från just sitt hem i Sundborn i Dalarna. Man kan lägga märke till att inredningsstilen på Sundborn skiljer sig bjärt från 1800 – talets mörka och överlastade interiörer. Bland annat finns inga tunga och dammasamlande gardinuppsättningar. Krukorna är enkla utan dekorationer för att inte bråka med växternas prakt. Interiören är ljus och luftig som en föregångare till funkisen kan man kanske säga.

Akvarellen Lathörnet i Väggkalender Carl Larsson 2021

Lathörnet är en bild från Sundborn som visar hur Karin Larssons nya formspråk i inredning möter gamla traditioner. Ellen Key skrev hade samma idéer om inredning och skrev om det i sin uppsats ”Skönhet för alla” som gavs ut 1899. Här förespråkade hon hur den praktiska funktionen skulle styra inredningen samtidigt som vikten av att skapa harmoni. På Sundborn kunde Carl och Karin Larsson tillsammans utveckla sina formspråk i både bildkonst och inredningsformgivning.

Vikt 124 g
Dimensioner 300 × 195 × 5 mm
Miljömärkning

FSC, Svanen

Namnsdagar

Svenska

Helgdagar

Internationella på baksidan, Svenska

Språk

Multi (Svenska, engelska, tyska, franska, spanska, italienska, ryska, kinesiska och japanska).

Varumärke

Gullers

Du gillar kanske också…