KALENDER ELLER ALMANACKA
Kalender eller almanacka är en fråga som många ställer sig. Här reder vi ut begreppen så långt det är möjligt en gång för alla. Man kan säga att almanackan innehåller kalendern
[expander_maker id=”2″ more=”LÄS MER” less=”DÖLJ TEXT”]KALENDER ELLER ALMANACKA. VAD KOM FÖRST?
Rätt svar är tveklöst kalendern. En kalender är helt enkelt ett sätt att systematisera och räkna tid. Tiden går att räkna på olika sätt men det vanligaste är att använda sig av solen när man bestämmer om vad som är en timme, en dag, en månad och så vidare. De som började med att dela in solens och månens rörelser i en kalender var babylonerna. Sedan spred sig vetenskapen till Grekland och Rom. Parallellt med detta ägnade sig egyptierna åt att försöka förstå sig på tiden medan de byggde pyramider och sfinxer.
ANTIKENS KALENDER ELLER ALMANACKA
Man kan på sätt och vis säga att det var i det antika Rom som almanackan började få betydelse. En almanacka är i korthet en kalender med information om vad som ska göras under en viss tid. Den romerska antikens almanacka kom dock att spåra ur eftersom man överlät till prästerna att bestämma över kalendern. De låg i konstant maktstrid med varandra och av olika anledningar ledde det till att året svällde från 365 dagar till 455.
JULIUS CAESARS KALENDER OCH ALMANACKA
Efter ett år av totalt kaos med bland annat flera skördeperioder fick Julius Caesar nog och ställde hela kalendern till rätta. Han återinförde solåret med tolv månader som inleddes med januari efter guden Janus. Anledningen till att månaderna heter som de gör är att de antingen har namn efter himlakroppar som var viktiga för tiden och att Caesar uppkallade några månader efter sig själv och sin familj som till exempel juli efter Julius och augusti efter hans adoptivson Augustus. Han bestämde även almanackan med högtider, skördetid och så vidare. Hans kalender kallas den Julianska kalendern och den levde vi efter i Europa fram till 1700 – talet
VAD ÄR VAD? ALMANACKA ELLER KALENDER?
Enligt definitionen är almanackan en förteckning över kalendern. Om kalendern är årets månader, veckor och dagar är almanackan övrig information som hör till kalendern. Till exempel namnsdagar och helgdagar som man måste hålla reda på. Förr var det vanligt att man även lade till information om sådd, skörd och åderlåtning till exempel.
Om man under antiken lade stor möda på att dela in tiden i månader och år efter hur solen och månen rörde sig blev det senare mer och mer viktigt att kunna dela in dagarna i timmar, minuter och sekunder. Det blev viktigt att kunna mäta tiden mer exakt. I början spelade det ingen större roll hur man mätte tiden på olika ställen eftersom man inte reste så mycket.
ANPASSNING AV KALENDER ELLER ALMANACKA
I till exempel USA hade man olika tid i 45 delstater vilket inte var några större problem förrän man under industrialismen började åka tåg. Det blev hart när omöjligt att göra tidtabeller som stämde i alla delstater. Det ledde också till svåra olyckor när tåg från olika delar av landet följde sin egen tidtabell men inte andra staters tidtabeller. De krockade kort och gott eftersom de enligt sin egen tidtabell skulle vara ensamma på spåret vilket de inte alltid var
KALENDERN OCH ALMANACKAN FRÅN SOLUR TILL ATOMUR
För att röra till det ytterligare fastslog Einstein under tidigt 1900 – tal att tiden är relativ. Den uppfattas olika av olika individer. En timme på en fest kan gå ganska fort medan en timme med en tandläkarborr i munnen upplevs som en evighet. Det ledde fram till att man var tvungen att dels exakt bestämma hur lång en sekund är och var på jorden man ska utgå när man mäter tiden så att man alltid kan ange exakt tid i de olika tidszonerna.
Numera utgår man från Greenwich utanför London som så att säga tidens nollpunkt och man bestämmer sekunden med ett atomur i Parisobservatoriet. Det är där som man fastställer sekunden och det är därifrån som sekunden distribueras över hela världen så att tiden är densamma över hela världen. Tiden styr allt vi gör från börshandel till sociala medier så man kan säga att tiden har gått från att vara ett verktyg till något som totalt kontrollerar allt vi gör. Vi har skapat vår egen diktator kort sagt.
[/expander_maker][bellows config_id=”main” menu=”471″]
VANLIGA FRÅGOR OM KALENDER ELLER ALMANACKA
Ja både och går såklart bra att köpa här i webshoppen. Här hittar du kalendrar och här hittar du almanackor.
Du betalar enkelt med Klarna, kort, Swish eller direktbetalning.
Normalt sett får du den dagen efter du har beställt den om du beställer före klockan 14.00.