Skrivbok Landsort Fyr

79,00 kr ink.moms

Skrivbok Landsort Fyr har ett vackert omslag som är tryckt på svagt gultonat papper. Formatet är 148 gånger 210 millimeter. Boken är tillverkad i Sverige och den är miiljömärkt med Svanen och FSC.

Snabba leveranser
Fraktfritt över 399 kr
Öppet Köp i 30 Dagar

 

 

I lager

Köp billigt ihop med 10% rabatt

Pilot FriXion Clicker 0,7 Svart Raderbart Bläck

Pilot FriXion Clicker 0,7 Svart Raderbart Bläck. Skriv, sudda, skriv om med ett klick! Finns i 13 färger. Köp billigt med vårt köp 4 och betala för 3 erbjudande.

Pilot FriXion Light Gul Raderbar

Pilot FriXion Light Gul Raderbar är den ultimata överstryckningspennan. Blir det fel så är det enkelt att radera.

Skrivbok Landsort Fyr har en illustration av Landsorts nya fyr på omslaget och linjerade sidor i inlagan. Trots att fyren är byggd 1691 så är det alltså den nya fyren som är avbildad. Den gamla fyren byggde holländaren Johan van der Hagen 1651. Före det stod det en båk på platsen med en ljusanordning som fungerade ungefär som en fyr.

Sveriges äldsta fyr på omslaget till Skrivbok Landsort Fyr

Landsorts fyr står på sydspetsen på ön Öja i Stockholms södra skärgård. Den leder in till Stockholm söderifrån. Platsen har alltid varit viktig för sjöfarare och här har man i flera hundra år haft olika typer av anordningar som har hjälpt till med navigeringen. Även sjörövare har hållit till på Öja och lurat fartyg på grund med irrbloss.

Lite historia om fyren på Skrivbok Landsort Fyr

Efter många mer eller mindre provisoriska lösningar bestämde sig självaste kungen att man skulle bygga en riktig fyr. Den nya fyren stod klar i början på 1670 – talet och var då försedd med en korg med glödande kol som hängde utanför tornet. 1691 fick till slut fyren sin lanternin och kan anses vara färdig. Andra milstolpar i fyrens historia i axplock är:

  • 1870 spränger man bort toppen på fyren och bygger den nuvarande koniska laterninen av plåt. Fyren får speglar och urverk
  • 1902 installeras en knallsignalapparat
  • 1938 elektrifierar man fyren
  • 1963 automatiserar och avbemannar man fyren

Idag kan man besöka fyren och byn på Öja.

Vikt150 g
Dimensioner148 × 210 × 10 mm
Miljö

FSC, Svanen

Inlaga

Linjerade blad

Varumärke

Gullers

Du kanske också gillar …

Missa inte några erbjudaden eller rabatter

Jag vill ha nyheter och erbjudanden från Kalenderspecialisten och har läst och godkänt integritetspolicyn.