Skrivböcker Fiskar

Skrivböcker fiskar är vår serie skrivböcker med vackra motiv på fiskar. Det är illustrationer som gjordes av Gösta Sundman i slutet av 1800 – talet.

När Gösta Sundman gav ut sin bok ”Finlands fiskar” illustrerade han den med akvareller av de fiskar som levde i finska sjöar och i Östersjön. De allra flesta arter kan du hitta i Sverige också. Om du inte själv vill ha en skrivbok med fiskmotiv kan du ge bort den i julklapp eller som födelsedagspresent till exempel.

Skrivböcker fiskar med abborre

Abborren är en av våra vanligaste fiskar. Den lever både i det bräckta vattnet i Östersjön och i sjöar. På vissa platser i Östersjön är den hotad av spigg som äter upp abborrens mat. Ordet abborre kommer från ”aghborre” där ”agh” betyder spetsig och taggig. Även ”borre” har en liknande betydelse som man kan hitta i ord som kardborre och borr kort och gott. Det finns alltså inga gränser för hur taggig och spetsig abborren är.

Skrivböcker fiskar med näbbgädda

Näbbgäddan är en fisk som lever i havet mellan Cap Verde och Island. Den finns även i södra Östersjön upp till Åland. För det mesta håller den till på botten men framåt våren simmar den till kusterna. Kanske inte så smart om man vill undvika att bli någons middag.

Skrivböcker fiskar med röding

Röding eller fjällröding är en god matfisk som är väl utbredd på norra halvklotet. Som namnet säger trivs den I nordliga sjöar och innanhav och är till exempel Lapplands landskapsfisk. Den är inte hotad än och räknas som en delikatess som är besläktad med lax.

Skrivböcker fiskar som present

Skrivböcker fiskar och våra andra skrivböcker med motiv från naturen är perfekta presenter till den som gillar skog, hav och natur i största allmänhet. Vi har dem också som posters, kort och kalendrar. De vackra illustrationerna är gjorda av svenska och finländska forskare och konstnärer runt förra sekelskiftet.

Läs mer