Julkort

Julkort i digital form i alla ära men inget går upp mot en hederligt gammaldags julhälsning av papper som skickas i kuvert. Våra julkort har klassiska illustrationer med julmotiv eller vackra vinterbilder.

Våra julkort

Hos Kalenderspecialisten hittar du ett stort utbud av julkort. Vi säljer kort från svenska Gullers och italienska ROSSI 1933. Välj mellan klassiska svenska vinter och julmotiv eller tradionell italiensk design

Julkortets historia

Traditionen med postala julhälsningar uppstod 1843 i England när John Callcott Horsley gjorde det första julkortet. ”A merry christmas and a happy new year” var texten på det första julkortet i världen. 1875 hakade den tyskfödda amerikanen Louis Prang på julkortstraditionen och började massproducera kort. Därmed var den stora julkortsbollen i rullning. Handkolorerade julkort spred sig snabbt över USA och via Tyskland till Sverige och Danmark. Eftersom de första julkorten importerades hade de motiv av utländska jultraditioner som jultomtar, julgranar och julklappar som snabbt blev en del av den svenska jultraditionen. En skillnad var till exempel att den tyska jultomten påminde om en gruvarbetare medan den svenska tomten fick se ut som en bonde.

Jenny Nyström illustrerar julkort

Julkort producerade i Sverige kom bland annat från Axel Eliassons konstförlag. 1897 lät han konstnärinnan Jenny Nyström som nyss kommit hem från Paris skapa motiv föreställande den svenska julen på julkort. Det var hon som gav oss bilden av den svenska jultomten, julgranen och julgrisen. Med tiden blev det över 600 julkortsmotiv från Jenny Nyström. Flera av våra klassiska julmotiv följer de klassiska svenska illustrationernas manér. Andra klassiska svenska konstnärer som har gjort julkortsmotiv är Elsa Beskow, John Bauer och Carl Larsson.

Gör egna kort med julhälsningar

Om du inte hittar ett kort som faller dig i smaken så kan du skapa dina egna unika julhälsningar hos oss på Kalenderspecialisten. Välj en färdig mall och ladda upp din bild eller designa helt efter eget huvud. Möjligheterna är oändliga. Ett julkort med engen unik design och en bild på barnen eller familjen väldigt uppskattat att skicka till sina föräldrar och mor och farföräldrar.

Läs mer